Mediálne centrum    »   Tlačové správy    »   Čo majú pyramídy spoločné s Kežmarkom?

Čo majú pyramídy spoločné s Kežmarkom?

Ojedinelý poznávací projekt pre mládež Objavme doma divy sveta

(Kežmarok – 22. júna 2011, Katarína Šimková) – Dnes v Kežmarku prezentovali školy výsledky druhého ročníka darcovského programu Objavme doma divy sveta a dajme o tom vedieť. Spolu 2 217 detí a tínedžerov zo základných škôl z celého Slovenska sa venovalo ôsmim hmotným a nehmotným pamiatkam zapísaným do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Viac ako pol milióna Slovákov, ktorí žijú v okolí pamiatky UNESCO alebo tam, kde žije hudba fujary, sa od detí dozvedelo o unikátoch krajiny. Mladí ľudia, zvlášť mimo hlavného mesta, potrebujú viac sebadôvery. Cieľom programu je spájať ich silu so silou miesta a tak zdôrazniť ich jedinečnosť. Dnes zároveň odštartovala výzva na posielanie projektov do tretieho ročníka jedinečného poznávacieho programu Objavme doma divy sveta a dajme o tom vedieť, ktorý vyhlasuje mediálna a prezentačná agentúra Communication House z Košíc.

„Pamiatku typu egyptských pyramíd máme aj v Kežmarku. Ako to? Drevený artikulárny kostolík patrí tiež do svetového dedičstva UNESCO. Má takú istú hodnotu a často si to ani neuvedomujeme,“ hovorí sa na margo projektu Dr. Eva Čániová, riaditeľka Communication House. Unikátnemu kostolíku sa venovala Základná škola s materskou školou Svätého Kríža z Kežmarku. Jedenásť zapojených škôl získalo dovedna podporu 2 800 eur. Okrem toho im agentúra poskytla know-how podporu pri public relations aktivitách. Partnerom projektu je Slovenský syndikát novinárov.

ZŠ Belá, ZŠ Čimhová, ZŠ Dolný Kubín, ZŠ Jovsa, ZŠ Kalná Roztoka, ZŠ Kežmarok, ZŠ Kriváň, ZŠ Lieskovec, ZŠ Rožňava, ZŠ Ružomberok a ZŠ Trstená počas školského roka 2010/2011 objavovali pamiatky UNESCO na Slovensku. Šestica zo škôl sa venovala hudbe fujary, vyrezávali píšťalky, učili sa na ne hrať, zorganizovali koncerty. Výsledkom sú aj výtvarné práce detí zo ZŠ v Kežmarku, film mladých reportérov zo ZŠ v Trstenej o Spišskom hrade a Vlkolínci, ale aj encyklopédia a divadelné predstavenie o Bardejove. Žiaci z Kalnej Roztoky vytvorili vreckový atlas Polonín, tiež navrhli interaktívnu hodinu o tomto vzácnom území. V ZŠ Rožňava vyšlo špeciálne vydanie školského časopisu o jaskyniach Slovenského a Aggtelekského krasu. Bábkarské inscenácie z dielne ZŠ z Ružomberka priblížili tajomný Spišský hrad.

Do Kežmarku sa za UNESCO-m vybrala aj tridsiatka učiteľov z Ružomberka. Projekt Objavme doma divy sveta a dajme o tom vedieť sa stretáva v zapojených školách s veľkým ohlasom. V treťom ročníku chce agentúra Communication House podporiť osem škôl.

Na Slovensku sa nachádza až sedem z 890 hmotných pamiatok zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO v 149 krajinách. Patria medzi ne: historické mesto Banská Štiavnica a pamiatky jeho okolia, Vlkolínec – rezervácia ľudovej architektúry, Historické jadro mesta Bardejov, Drevené kostoly slovenskej časti Karpatského oblúka, Levoča, Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia, Jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu a Karpatské bukové pralesy, ktorých časť sa nachádza aj v NP Poloniny/. Fujara, hudobný nástroj a jeho hudba patrí od roku 2008 do Zoznamu diel nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO, v súčasnosti s 166 dielami.