Mediálne centrum    »   Tlačové správy    »   Naraz tri nové úseky diaľnice v Prešovskom kraji

Naraz tri nové úseky diaľnice v Prešovskom kraji

Župčiansky kopec aj alej pod Spišským hradom bez nálepky „cesta smrti“

(Prešov/Studenec, 7. júna 2010, Anton Oberhauser) – Slovenskú cestnú sieť dnes rozšírilo vyše 15 kilometrov diaľnice D1 v Prešovskom kraji. Ide o dlho očakávaný, vyše sedem kilometrov dlhý úsek Svinia – Prešov-západ, ktorý odbremení známu cestu smrti I/18 pri Malom Šariši a Župčanoch. K bezpečnosti a plynulosti premávky výrazne prispejú aj dva úseky pod Spišským hradom – medzi Studencom a Beharovcami na západ od Tunela Branisko a susedný medzi Jablonovom a Studencom. Posledne menovaný úsek sa otvára v polovičnom profile. Na všetkých troch sa výrazne podieľala spoločnosť Inžinierske stavby z Košíc, člen francúzskej skupiny COLAS.

D1 Svinia – Prešov západ

Odľahčený nehodový úsek
Vstup do Prešova od Popradu sa stáva prehľadnejším a bezpečnejším. O štatistiku sme požiadali krajskú policajnú hovorkyňu z Prešova pplk. PaedDr. Magdalénu Fečovú: „Za roky 2004 – 2009 sa na ceste I. triedy v oblasti Župčianskeho kopca stalo 218 dopravných nehôd a zomrelo pri nich 9 ľudí.“
Náklady na diaľnicu predstavujú 96 miliónov eur bez DPH, financie poskytla Európska investičná banka a štátny rozpočet SR. Inžinierske stavby ako hlavný zhotoviteľ postavili od začiatku roka 2006 deväť mostov, dominantou je 494 metrov dlhý objekt pri Župčanoch. Most pri Svinej sa zasa týči do výšky 28,85 metra nad dnom potoka Malá Svinka. Len zemné práce si počas výstavby vyžiadali premiestniť vyše 2,8 milióna kubických metrov zeminy.

Technológia unikátom v strednej Európe
Mimoúrovňová križovatka na západnom okraji Prešova ponúka technologický unikát na moste 215, ktorý má odvádzať dopravu z mesta. Prvý raz v celej strednej Európe vedie časť nosných predpínacích káblov nie vnútri mostnej konštrukcie, ale v potrubiach pod ňou. Tieto laná vytvárajú neustále predpätie 350-metrového mosta podobne ako pri tlaku na oba konce pravítka. Po predopnutí stavbári následne do polyetylénového potrubia s káblami injektovali cementové mlieko, ktoré káble ochraňuje pred koróziou. Piliere svojím tvarom písmena V spĺňajú aj vysoké estetické parametre. Most získal v tomto roku ocenenie na konferencii usporiadanej slovenským Národným komitétom Medzinárodnej betonárskej federácie fib „za inovatívny prístup k návrhu a realizácii mostného objektu“.

D1 Studenec – Beharovce
EUROVIA vyasfaltovala plochu väčšiu než sedem futbalových ihrísk
Úsek dlhý 3,3 kilometra, spolufinancovaný z Kohézneho fondu EÚ, dovedie vodičov od východu priamo pod Spišský hrad. Združeniu Inžinierske stavby – EUROVIA SK sa podaril husársky kúsok – stavba vstupuje do prevádzky len po necelých 14 mesiacoch výstavby, päť mesiacov skôr oproti plánovanému termínu. Zmluvná cena dosahuje 20,2 milióna eur, obe spoločnosti sa na realizácii podieľali približne rovnakým podielom. EUROVIA SK, súčasť francúzskej stavebnej skupiny VINCI, položila v rámci svojho úseku 52 000 m2 asfaltových zmesí, čo je viac než sedem futbalových ihrísk. „Sme radi, že toto strategické dielo urýchli a výrazne odľahčí najmä tranzitnú dopravu v kritickom úseku cesty I/18 pod Spišským hradom,“ vyjadruje sa generálny riaditeľ EUROVIA SK Eric Rouffet.
Osobitné nároky museli zhotovitelia zvládnuť kvôli prísnejším normám na ochranu prírody, vrátane pásma hygienickej ochrany 2. stupňa. Ešte pred štartom ťažiskových prác si svoj čas vyžiadalo presťahovanie sysľov pasienkových, ktoré hojne žijú na spišských stráňach, či presmerovanie Podhorského potoka pri Bijacovciach.

D1 Jablonov – Studenec
Diaľnicu v polovičnom profile dĺžky 5,2 kilometra postavilo združenie Doprastav – Inžinierske stavby – Váhostav-SK. Podobne ako v prípade úseku Studenec - Beharovce ide o uvedenie do predčasného užívania.

Diaľnica D1 od Jablonova cez tunel Branisko po Fričovce momentálne meria 22,3 kilometra.

Dobudovanie úseku Jablonov – Studenec do plného profilu bude závisieť od finančných možností. Na prepojenie Popradu s Košicami chýbajú ešte dva úseky z 1. balíka PPP projektov – Jánovce – Jablonov a Fričovce – Svinia. Na oboch prípravy výrazne pokročili a voči plnému rozbehu práce na nich nie sú žiadne námietky zo strany Európskej komisie či ochranárov.