Mediálne centrum    »   Tlačové správy    »   Pätnásť kilometrov od Košíc vyrastie Zelené údolie

Pätnásť kilometrov od Košíc vyrastie Zelené údolie

Obec v očakávaní rozvoja víta aktivitu za 70 miliónov

(Košice – 18. jún 2008, Anton Oberhauser) – Aj na východné Slovensko dorazil trend satelitných obytných štvrtí v blízkosti veľkých miest. V týchto dňoch sa začal predaj pozemkov v chotári obce Ploské, asi 15 kilometrov severovýchodne od Košíc. Už čoskoro sa tu rozbehne aj výstavba dopravnej a ďalšej infraštruktúry. Do prípravy územia investuje košická spoločnosť HUTNÉ STAVBY Development 70 miliónov korún. Záujemci o stavbu rodinného domu následne pri kúpe pozemku získajú prístup ku kompletným inžinierskymi sieťam (elektrina, plyn, vodovod, kanalizácia). Pripravená bude i cesta, chodník, verejné osvetlenie a čistiareň odpadových vôd.

Obci na západnom úpätí Slanských vrchov by tak k súčasným 812 obyvateľom mali onedlho pribudnúť ďalší, pričom popri 61 pozemkoch pre rodinné domy sa počíta aj s priľahlou parcelou pre občiansku vybavenosť.

„Vychádzame z toho, že ponuka Zelené údolie zaujme tých, ktorí uprednostnia bývanie na vidieku pred hektickým mestom a chcú skĺbiť komfortný život a potrebnú infraštruktúru s pokojom,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Ing. Milan Balážik. Lokalita sa nachádza niekoľko kilometrov od diaľnice Prešov – Košice, no v blízkosti nie sú žiadne významné zdroje hluku či znečistenia životného prostredia. „Myslíme si, že pre klientov uvažujúcich o vlastnom bývaní môže byť parcela v Ploskom dobrým riešením tým skôr, že ceny trojizbových bytov v meste už výrazne presiahli hranicu dvoch miliónov korún,“ dodáva projektový manažér Ing. Adrián Šiška.

Parcely v časti Rúbaniská s veľkosťou 6-14 árov (priemerne 10,7 ára) plánuje spoločnosť predávať záujemcom za cenu od 900 000 Sk (30 000 €). HS Development už disponuje potrebným stavebným povolením. Hlavným dodávateľom prác bude prešovská spoločnosť Ekoprim, začať by sa malo už v júli. Svoje nové domy budú môcť prví záujemcovia budovať zrejme už na budúcu jar.

Aktivity v súvislosti s pozemkami privítali aj miestni obyvatelia. Starosta František Petro očakáva od projektu začiatok dynamickejšieho rozvoja. „Pozemky boli pôvodne vo vlastníctve obce, ale so spoločnosťou sme sa bez problémov dohodli. Nebránime sa tomu, aby sa Ploské rozrastalo, veď dosť mladých ľudí sa odtiaľ odsťahovalo. Projekt prinesie viac príjmov do obecnej pokladnice. Obzvlášť vítame, že na modulárnu čistiareň odpadových vôd sa v budúcnosti môžu napojiť aj iné časti obce.“ Obec má aj ambície získať prostriedky z Kohézneho fondu. „Veríme, že sa časom dočkáme lepších ciest, vodovodu a kanalizácie i vo zvyšku obce,“ dodáva F. Petro.

Dunajská v rozbehu

Rýchlo sa blíži aj začiatok zemných prác na ďalšom projekte HS Development - výstavbe bytov na Dunajskej ulici v Košiciach za 700 miliónov korún. „Doposiaľ sme z ponúkaných bytov v prvom bloku predali asi tretinu. Sme s tým spokojní. Záujemcom predstavujeme projekt priamo v našom showroome na Bellovej ulici 3. Do ponuky sme medzitým dali aj komerčné priestory,“ uvádza projektový manažér Attila Norek. Do konca roka 2011 vyrastú v atraktívnej lokalite košickej mestskej časti Juh neďaleko Steel Arény a obchodnej zóny tri obytné bloky pre 205 rodín, prvý z nich by mal privítať nových obyvateľov už koncom budúceho roka. Z doteraz veľmi zanedbanej lokality už odviezli približne 80 ton nahromadeného odpadu a stavebný odpad ešte z čias pred rokom 1990. V najbližšom čase sa plánuje demolácia starej výmenníkovej stanice, ktorú nahradí nová.

Spoločnosť HUTNÉ STAVBY Development v súčasnosti pracuje aj na ďalších troch developerských projektoch. Sú medzi nimi dva polyfunkčné projekty v Bratislave – Lipový park II v Starom meste a Excel v mestskej časti Nové mesto.

Ing. Adrián Šiška, projektový manažér Ploské, HS Development
tel. 0907 987 074, 055/ 6809 460, fax: 055/ 6809 322, e-mail: asiska@hsdevelopment.sk www.hsdevelopment.sk

Attila Norek, projektový manažér, HS Development
tel. 0915 987 105, 055/ 6809 460, fax: 055/ 6809 322, e-mail: norek@hsdevelopment.sk www.hsdevelopment.sk

Mgr. Anton Oberhauser, Communication House, s.r.o.
tel. 0911 291 255, 055/ 623 00 70, fax: 055/ 623 00 70, e-mail: aoberhauser@communicationhouse.sk