Mediálne centrum    »   Tlačové správy    »   Príbehy zo Spiša

Príbehy zo Spiša

Zamestnancom zasiahnutých povodňami Embraco rozdelilo 23 500 eur

(Spišská Nová Ves – 20. júla 2010, Katarína Šimková) – Práve v týchto dňoch prichádzajú na účty 28-mich zamestnancov Embraca Slovakia, ktorí utrpeli najväčšie škody počas májových a júnových záplav, financie od závodu. Na tento účel rozdelil 23 500 eur. „Povodeň postihla aj Markušovce, kde bývam. Vyžiadala si nemalé škody na majetku. Ďakujem Embracu za finančnú a tým aj morálnu pomoc pri odstraňovaní následkov katastrofy,“ vyzdvihuje v ďakovnom liste operátor Pavol Zmuda, jeden z podporených.

„Manželka mi volala: Je zle! Domov som sa však kvôli spadnutému mostu zo Spišskej Novej Vsi smerom na Košice a vode na ďalších cestách dostať nevedel. A ani by som zo závodu neodišiel. Nenechal by som chlapov, ktorí vrecovali. Hrozilo totiž, že zaplaví biologickú čistiareň odpadových vôd a následne vytopí výrobné haly. Našťastie sa nám tomu podarilo zabrániť,“ spomína Širočan Jozef Andraščík z dodávateľskej firmy Uličný, ktorá sa v Embracu stará o údržbu. „Dom mi zachraňoval brat. Živel nám zničil nábytok, chladničku. mrazničku. Embraco aj nám finančne pomohlo. Veľmi ma to prekvapilo a potešilo,“ oceňuje J. Andraščík.

Závod išiel v pomoci ďalej. Aby sa jeho pracovníci mohli postarať o domovy, uvoľnili ich, pričom im riadne zaplatili mzdu ako za odpracovanú zmenu v dĺžke jedného až piatich dní. Mzdu uhradili i tým, ktorí sa do práce dostať nemohli. Počas povodní odpracovali zamestnanci dovedna 240 dobrovoľníckych hodín priamo pri záchranných akciách, zbieraní a vyhodnocovaní žiadostí a komunikácii so zasiahnutými.

Solidaritu prejavil tiež obchodný partner Embraca, firma HALDY-PLUS z Humenného. Najprv chcel pomôcť zamestnancom závodu, ktorým povodeň zdevastovala domy a majetok. Na odporučenie Embraca, ktorý spolupracuje s viacerými detskými domovmi, napokon podporil zaplavený Detský domov Spišské Vlachy sumou 3 300 eur.
Aj o tomto a ďalších príbehoch informovali novozvolenú premiérku Ivetu Radičovú. Závod navštívila neplánovane počas prvej pracovnej cesty na Slovensku, keď si v závere minulého týždňa prezerala následky ničivého živlu na východe republiky.

V dvanásťročnej histórii Embraca Slovakia ide o prvú povodňovú situáciu a s ňou spojenú pomoc zamestnancom. Situáciu možno považovať za špecifickú i pre celú, takmer štyridsaťročnú, brazílsku korporáciu, ktorej je najväčší zamestnávateľ na Spiši súčasťou.