Media center    »   News releases    »   Karička ako virál

Karička ako virál

Kruhový tanec na školských dvoroch a aj na sociálnych sieťach

To tu ešte nebolo ! Najtypickejší kruhový tanec - karička z východného Slovenska - ožíva vďaka stredoškolákom na školských dvoroch. Virtuálne karičku šírime ako 80-sekundový virál. Starostovská, syrová, rybacia, študentská, orientálna, havajská i s ďalšími „príchuťami“ –  taká bude karička, ktorú 26. júna zatancuje na košickej Hlavnej ulici takmer tisíc ľudí.

Ľudovému  tancu  fandia  starostovia z Regionálneho združenia obcí Hornád, zamestnanci Syrárne Bel Slovensko a Ryba Košice, orientálne tanečnice,  klienti Domova sociálnych služieb Domko, folklórne súbory z okolia Košíc,  Michaloviec  a Slanca , študenti stredných škôl z Košického kraja, poslucháči Technickej univerzity a Univerzity P. J. Šafárika. Karičku ponúkame aj na sociálnych sieťach. Ochutnajte – http://youtu.be/OSkv9GEIdhY

„Vyjdi von. Zdieľaj radosť nielen na diaľku cez sociálne siete, ale z blízka -  v kole, s kamarátmi, kolegyňami, priateľkami... A tomu nepochybujeme pribudne slovenský rekord v počte tancujúcich kruhov. Vedno  s partnermi chceme  dokázať, že sila tradičných tancov môže mať v modernom meste podobu krásneho zážitku,“  hovorí Katarína Eva Čániová, riaditeľka organizujúcej košickej PR agentúry Communication House, ktorá podujatie  pripravuje s folklórnym súborom Železiar.

Na košickej dopravnej priemyslovke karička prilákala desiatky študentov. „Je to zážitok!  Aj keď sú niektoré časti trochu náročné, sme radi, že nám ponúkli takúto príležitosť... Nie som folkloristka, ale budem si tento moment pamätať...“ - zhodujú sa tí, ktorí tanec trénujú aj dvakrát týždenne pod vedením učiteľov školy.

Do karičky sa môže zapojiť aj verejnosť, stuhy merajú takmer dva kilometre

Nepotrebujete kroje. Počas podujatia 26. júna bude na Hlavnej ulici škola tanca, kde vás tanečníci zo Železiaru naučia základné kroky karičky, aby sa o 17.00 mohla pridať i široká verejnosť. Tanečníkom rozdajú organizátori na pamiatku farebné stuhy priateľstva, ktoré spolu merajú takmer 2 kilometre (1 875 metrov)

Zážitok z tancovania karičky v modernom meste odštartuje 32. ročník Cassovia Folk Festu.

„Očakávame, že takéto hromadné tancovanie karičky prinesie ďalšiu iskru do folkórneho života v Košiciach. Počas 32. ročníka nás navštívi súbor Siepakat z Fínska, ktorý po desiatkach rokov predstaví tradičnú kultúru zo severu Európy a možno sa pridá aj do našich kruhov. Zaujímavosťou tohto ročníka bude aj Prehliadkové pódium,  kde sa predstavia súbory a skupiny, ktoré majú inak malú šancu prezentovať svoje aktivity. Už samozrejmosťou je Jarmok remesiel a jeho sprievodné programy pri Urbanovej veži,“  hovorí Vladimír Urban, umelecký vedúci FS Železiar.

Sprievodným podujatím Tancujúceho mesta bude výstava medovníkov od Márie Molčányiovej, Martiny Rogozinskej. Ony a ďalší slovenskí medovnikári, ktorí doma i v zahraničí žnú úspechy, povedú aj tvorivé dielne pre deti.

Akciu podporuje výrobca syra Karička Syráreň Bel Slovensko a partneri Koľajové a dopravné stavby, Metrový textil Anjel, Kosit. Reklamným partnerom je Hi-Reklama. Mediálnymi partnermi sú RO SSN v  Košiciach, časopis Torty od mamy a internetové rádio JankoHrasko.sk  Viac informácií nájdete na www.tancujucemesto.sk . Záštitu nad podujatím prevzali primátor Košíc Richard Raši, poslanec NR SR Igor Hraško, predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa.